top of page

En kväll om Janusz Korczak


Föreläsning och samtal med Margit Silberstein och Sven Hartman.

Moderator: Ylva Wibaeus, Svenska Korczaksällskapet

Stockholm, 4 april, 18.00

 

OBS! Eftersom detta är ett samarrangemang med bland annat Judiska församlingen i Stockholm behöver man av säkerhetsskäl anmäla sig på denna länk: https://www.cognitoforms.com/.../EnKv%C3... När man har anmält sig får man uppgifter om exakt plats för föreläsningen.


Janusz Korczak var en barnläkare, författare och pedagog vars tankar och idéer ligger till grund för FN:s barnkonvention. Han lämnade sin karriär som läkare för att 1912 starta ett barnhem för föräldralösa judiska barn i hemstaden Warszawa. Där levde han med och för barnen.

 

Korczak var en visionär som inrättade barnhemmet som en liten demokrati med en barnriksdag, en egen domstol där barnen fick lära sig att skipa rättvisa. När tyskarna ockuperade Polen 1939 tvingades barnen, Korczak och alla andra judar in i Warszawas ghetto där tyfus och svält var vardag. I augusti 1942 utrymdes barnhemmet, dess invånare skulle deporteras till Treblinka där döden var en snabb affär. Janusz Korczak erbjöds vid flera tillfällen att rädda sitt liv och få hjälp att gömma sig utanför ghettot. Men han svek aldrig barnen. Den 5 augusti vandrade han tillsammans med nästan 200 barn genom Warszawas dammiga gator till tågstationen där godsvagnar väntade för deportation till döden i Treblinka.

 

Margit Silberstein är journalist och författaren. I många år arbetade hon som inrikespolitisk kommentator på SVT. För tre år sedan utkom hon med boken Förintelsens barn om hennes föräldrar som överlevde Förintelsen och hur deras trauma fortplantade sig in i henne själv. I slutet av januari kom hennes bok Hand i hand med barnen till Treblinka om Janusz Korczak.

 

Sven Hartman är professor emeritus i pedagogik. Hans forskning har huvudsakligen ägnats åt studier av barns tankevärld, religionsdidaktik samt historisk pedagogik. Han har bl.a. studerat den polske läkaren och pedagogen Janusz Korczak och har arbetat med att introducera hans centrala texter för svenska läsare.

 

Arrangör: Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm, Paideia folkhögskola, Judiska församlingen i Stockholm, Svenska Korczaksällskapet, Vänföreningen för Museet de polska judarnas historia POLIN



bottom of page